Clavellina d’aire divendres 3 de març 2023 a les 22h

CLAVELLINA D’AIRE

Presenten el disc:

MÚSIQUES PER EMPORTAR-SE A ILLES DESERTES

Reserves: +376342833

Després de treballar plegats en el grup de referència de música pirinenca, El Pont d’Arcalís, en els tallers Corda a la Manxa (viola i acordió diatònic) a l’Escola Folk del Pirineu i d’acceptar la invitació com a duet a una sessió de la 24ª Taverna del CAT (22 de juny del 2022), en Jordi Maria Macaya i la Cati Plana han trobat els punts de contacte dels seus respectius repertoris i han elaborat una proposta de caire cambrístic, que ens presenten sota el nom de Clavellina d’Aire.

En aquest projecte cordes i acordions es realimenten amb l’objectiu d’assolir un equipatge ideal per a una eventual situació d’extrema solitud. 

De dalt del Pirineu neix un anhel musical personal i artístic de concòrdia entre els dos membres d’aquest duet. Músiques tant originals com assaonades, que parteixen d’una selecció poc comú i certament de resultats estranys. I és que els fonaments del projecte beuen del profund substrat tradicional i popular que destil·len aquestes valls de rius engorjats, reflectint les inquietes i misterioses històries i, recargolats sentiments que amaguen la seva orografia i les ànimes dels seus habitants. 

No espereu benestars emocionals per relaxar-vos-hi, ni que us provoqui la pau interior que fa oblidar els conflictes externs que ens acaronen.
No venem res, ens despullem per després ocultar les nostres impudícies amb un «trajo» musical de camuflatge, brodat de propostes que s’hauran de llegir entre línies… les del pentagrama. 

Com la clavellina d’aire, no necessitem reg, i les seves falses arrels  solament serveixen com a ancoratge provisional.

Aquest treball ha estat enregistrat de manera experimental amb el tècnic de so Jordi Rotés a les contrades del Baridà, on viuen els components del duet. Per a les mescles i el màstering han comptat amb la inestimable col·laboració d’en Ferran Conangla. Han editat el disc amb el Segell Microscopi.

La instrumentació que utilitzen són l’acordió diatònic, la viola de braç i la veu. Els seus  llenguatges es nodreixen uns dels altres i connecten amb la sonoritat inscrita al territori alt-urgellenc.

BIOS:

Cati Plana  

Professora d’acordió diatònic a l’Esmuc, al Centre Artesà Tradicionàrius, a l’Aula de Música Tradicional i Popular de Tortosa, a l’Aula de Sons de Reus i a  l’Escola Folk del Pirineu. Ha treballat en la investigació etnomusicològica per a la Fundació Privada Artur Blasco. Darrerament ha publicat el tercer volum de la col·lecció Balls i danses del Pirineu (C.A.T. Edicions) i en prepara el quart. Ha tocat en diferents grups: Acordionistes del Pirineu, Sol de Nit, duet amb en Marc Egea, Marsupialis, Heura Gaya i El Pont d’Arcalís. Actualment forma part dels projectes: Els 3 peus del Gat, Tren Seeger, Adolfo Osta, La Viu-viu, l’OMAC, el duet de Cati Plana i Pau Puig i Clavellina d’Aire.

Jordi Maria Macaya   

Estudia teatre, putxinel·lis i música en les vessants clàssica (Conservatori Municipal de Barcelona y Conservatori del Liceu), electroacústica (Fonos) i de jazz (Taller de Músics).

Ha format part de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà  i de l’Orquestra de Cambra del Garraf.

Ha estat instrumentista de viola en el Quartet Indiano de corda i fundador del grup de música barroca Ínsula Baratària. També va fundar  l’orquestra  de ball La Singular i posteriorment va  tocar a l’Orquestrina Galana i al Quintet Fibonacci.

Actualment, després de col·laborar amb els grup de música tradicional El Pont d’Arcalís, s’ha incorporat al grup La Viu-viu, i ha format, juntament amb la Cati Plana el duet Clavellina d’aire;  en aquest àmbit també ha tocat en els grups Ministrers de la Vilanova  i  l’Home del Sac. 

És professor  de viola  a l’Escola i Conservatori de Grau Professional de Música de Vic (Emvic) i de violí, a l’Escola Folk del Pirineu. També ha col·laborat com a professor a l’Aula de Música Tradicional a Vila-seca.

Darrerament ha estat el creador de “Produccions Odradek”, amb espectacles de música i teatre d’objectes, ombres, cinema etc.